Oosterse Lampen uit Egypte – een Korte Geschiedenis

Als je eens op reis bent geweest door het Midden-Oosten, dan zal het je vast en zeker opgevallen zijn dat men in deze gebieden een andere benadering gebruikt voor de verlichting van kamers en vertrekken.

Lampen uit het verre oosten

Wellicht heeft deze manier van verlichting je interesse opgewekt. Oosterse lampen zijn veelal prachtig versierd en de aparte vorm levert een unieke lichtval op. Lampen uit Egypte of Marokko worden nog altijd op ambachtelijke wijze gemaakt.

Geschiedenis van Oosterse lampen gaat duizenden jaren terug

De geschiedenis van Oosterse lampen gaat letterlijk duizenden jaren terug. Toen men in Europa nog in het donker zat of hoogstens een haardvuur wist te bouwen, maakten de Egyptenaren aal hun eerste lampen.

In tegenstelling tot de gebruikelijke kaarsen en fakkels van vroeger, waren de eerste Oosterse lampen ook echt lampen. In de tijd van de Egyptenaren was de gloeilamp nog niet uitgevonden. De eerste lampen uit Egypte hebben dus meer weg van de ouderwetse olielampen.

In tegenstelling tot de paraffine- en kerosinelampen van de moderne tijd, maakten de Egyptenaren gebruik van organische vloeistoffen. In Egypte gebruikte men met name olie dat geperst werd uit zaden en noten zoals lijnzaad, walnoten, amandelen, zonnebloemzaden en sesamzaden. Laatstgenoemde werd gezien als de meest effectieve vloeistof voor Oosterse lampen en werd dan ook gebruikt voor de lampen van de farao.

Naast een vloeistof om te branden heb je ook een lont nodig. Net als kaarsen beschikten de eerste olielampen over een lont. Zelfs de olielampen van zo’n honderd jaar geleden werden nog aangewakkerd door het aansteken van deze lont.

In het oude Egypte werd de lont gemaakt van lijnzaad planten. De stengels van deze planten werden tot een lont gedraaid en een deel van de lont werd in een reservoir met olie geplaatst. Omdat de temperatuur voor het ontvlammen van de lont hoger ligt dan de olie, is het mogelijk om de lont aan te steken om zo de olie te laten branden zonder dat de lont vlam vat.

De authentieke, ouderwetse Oosterse lampen bestonden uit een ondiepe schaal met een deksel en twee kleine openingen – één voor de lont en één om de olie in te gieten. De meeste Arabische lampen werden van goud gemaakt. Het meest bekende voorbeeld is de lamp van Aladdin.

Je kunt ook vandaag de dag nog echte Oosterse lampen aanschaffen. Neem eens een kijkje op ghalia.nl. Hier vindt je Oosterse lampen in allerlei vormen en maten.