Oosterse Accessoires: Arabische Zwaarden

Als je denkt aan Oosterse accessoires dan is het logisch dat zwaarden misschien niet meteen in je gedachten springen. Met accessoires bedoelen we namelijk meestal spullen als theeglazen, kaarsenhouders, prachtig versierde schalen en dergelijke. In de meeste huishoudens zul je geen zwaarden aan de muur zien hangen.

Toch worden zwaarden ook vandaag de dag nog altijd gebruikt als een stijlvolle manier om een lege plek aan de muur op te vullen. Zeker nadat de filmvertalingen van de populaire fantasy serie “In de ban van de ring” zijn verschenen, is de vraag naar zwaarden als muurversiering flink toegenomen.

Maar waarom kiezen voor een Lord of the Rings zwaard, wat niet echt is, of een log, recht toe, recht aan zwaard uit de tijd van de Europese ridders. De zwaarden uit het Midden-Oosten zijn met hun versieringen en elegante vormen minstens net zo geschikt als versiering aan de wand!

Welke Arabische zwaarden zijn er allemaal in de omloop

Arabische zwaarden kun je eenvoudig herkennen aan hun vorm. In tegenstelling tot zwaarden uit Europa zijn Arabische zwaarden gekruld. Toch is geen enkel Arabisch zwaard hetzelfde. Iedere regio heeft weer haar eigen visie op het perfecte zwaard. Het resultaat is dat er veel verschillende soorten Arabische zwaarden in de omloop zijn.

Zo heb je Jambiya uit Jemen, de Pulwar uit Afghanistan, de Shamshir uit Perziƫ, de Kilij uit Turkije, de Nimcha uit Marokko en tot slot het origineel, de Arabische Saif. Uiteindelijk zijn alle Arabische zwaarden variaties van de Saif.

Wat maakt een zwaard Arabisch?

Er zijn een aantal eigenschappen die typisch zijn voor een Arabisch zwaard. Je kunt een Arabisch zwaard aan de hand van deze eigenschappen onderscheiden van een ander soort zwaard.

Alle varianten hebben een aantal dingen gemeen. Allereerst is de lemmet in meer of mindere mate gekruld. Net als andere zwaarden loopt een Arabisch zwaard spits tot een scherpe punt toe. Maar naarmate het zwaard meer gekruld is, is het lastiger om de zwaard als een prikker te gebruiken.

Het handvat van een Arabisch zwaard is, in tegenstelling tot een Europees zwaard, minder uitgebreid. Er is geen pommel. In plaats daarvan is er een uitstekend deel van de handvat dat in tegengestelde richting krult. Het handvat wordt meestal gemaakt van metaal, ivoor, hout of bot.

Het verschil in uiterlijk tussen Arabische en Europese zwaarden hebben meerdere oorzaken. Allereerst werden de Oosterse zwaarden anders gebruikt. Deze zwaarden moesten licht zijn en werden gebruikt voor soldaten te paard tegen vijanden zonder harnas. De grote, logge Europese zwaarden uit de tijd van King Arthur werden gebruikt door ridders tegen andere ridders in een zwaar harnas.

arabisch zwaard

Arabische zwaarden – ideale Oosterse accessoires?

Eerlijk is eerlijk, Arabische zwaarden zullen niet voor iedereen weggelegd zijn. Vond je dit artikel interessant maar heb je liever geen zwaard aan de muur hangen? Geen probleem. Op ghalia.nl vindt je allerlei typische Oosterse accessoires om jouw huis een nieuw tintje te geven!